Boro Štumbelj – PREDAVATELJ NA FAKULTETI ZA ŠPORT.

Bazen je nujno potreben ne samo za Kamnik, pač pa za širšo regijo, vključujoč sosednje občine, kot so Domžale, Komenda ... Postati bi moral regijski projekt. ... Tako smo imeli pri nas na Fakulteti za šport ob otvoritvi leta 1999 bazen odprt od 8. do 21. ure, danes pa zaradi velikega zanimanja od 6. pa do 23. ure in bazen je praktično ves čas zaseden, čeprav v njem ne »domuje« noben tekmovalni klub. Na žalost zaradi zasedenosti tudi prog za kamniške plavalce kljub trudu nismo uspeli zagotoviti.

Bazen je nujno potreben ne samo za Kamnik, pač pa za širšo regijo, vključujoč sosednje občine, kot so Domžale, Komenda ... Postati bi moral regijski projekt. V osnovnošolskem učnem načrtu je namreč kot obvezna vsebina navedeno tudi plavanje in mnoge šole se morajo trenutno na širšem kamniškem prostoru zaradi pomanjkanja bazenov zatekati v povsem nesprejemljive in neučinkovite rešitve glede učenja plavanja. Tudi za tekmovalni šport na širšem kamniškem področju ni pravega tekmovalnega bazena, najbližji je v Kranju in plavalci, triatlonci, vaterpolisti skupaj s številnimi rekreativci, ki jih je vse več, morajo trenirati v nemogočih pogojih, ki škodujejo tudi zdravju (baloni). Baloni naj bi po nekaterih informacijah tako bili prepovedani znotraj EU z letom 2016. Skratka – bazen ne bi smel biti samo projekt občine Kamnik, ampak širši regijski projekt in je nujen.

Plavanje je zaradi svoje specifike, tj. vzgona vode, šport, primeren prav za vse starostne generacije. Je eden redkih športov, kjer se lahko več generacij skupaj odpravi na bazen. Poškodb skoraj ni, primerno je za rehabilitacijo po poškodbah, kontraindikacij je zelo malo. Je eden od dveh »bazičnih« športov poleg atletike. Vse raziskave javnega mnenja kažejo, da je po priljubljenosti plavanje drugi šport za rekreacijo takoj za pohodništvom. Tekmovalni šport v plavanju zaradi svoje naravnanosti vzgaja delavne in marljive osebnosti, saj dva treninga dnevno ne omogočata, da bi se otroci preveč posvečali tudi drugim razvadam, ki vse bolj vdirajo v naše življenje, vse pa so povezane z negibanjem in sedečim načinom življenja. Plavanje in vodni športi pa ugodno vplivajo na celo telo in razvijajo skladno razvito osebo.

Obstajajo številne dejavnosti v vodi. Poleg plavanja, vaterpola, triatlona in sinhronega plavanja so še različne oblike vadbe za seniorje, nosečnice, invalide, otroke s posebnimi potrebami, malčke in dojenčke. Ob primerni zasnovi bazena bi lahko bazen napolnili s številnimi programi in ni bojazni, da bi bil prazen. Potem so tu še številni rekreativci, ki jih je po naših izkušnjah vse več. Tako smo imeli pri nas na Fakulteti za šport ob otvoritvi leta 1999 bazen odprt od 8. do 21. ure, danes pa zaradi velikega zanimanja od 6. pa do 23. ure in bazen je praktično ves čas zaseden , čeprav v njem ne »domuje« noben tekmovalni klub. Na žalost zaradi zasedenosti tudi prog za kamniške plavalce kljub trudu nismo uspeli zagotoviti. Pomembni so tudi plavalni tečaji, s katerimi rešujemo življenja sploh na našem poplavno ogroženem področju. Poplav je namreč vse več v naši okolici in samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do ponovne poplave širših razsežnosti tudi pri nas.

Širša regija okoli Kamnika nujno potrebuje bazen. Mislim, da projekt ne bi smel biti le projekt občine Kamnik, ampak širše regijsko zasnovan projekt. Glede na precej dobro sodelovanje (vsaj formalno) med župani na tem geografskem področju bi tudi v primeru izgradnje bazena v Kamniku oziroma okolici bilo dobro vzpostaviti sodelovanje, ki bi prineslo koristi Kamniku in širšemu področju. Le pokukati bo treba ven iz svojega vrtička.

Za boljše delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information