Ravnatelj OŠ Stranje.

Šole gostujejo v objektih bodisi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti ali pa na drugih lokacijah, kjer imajo ustrezne pokrite bazene. Stroški izvedbe tečaja v tej obliki v pretežni meri pade v breme staršev (bivanje, prevoz). Mislim, da je skrajni čas, da tudi Kamnik pridobi objekt, ki bo omogočal izvedbo vseh programov, ki so opredeljeni v učnih načrtih za osnovno šolo. S tem bodo imeli naši otroci enake pogoje za pridobivanje plavalnih veščin kot otroci iz krajev, kjer imajo primerne plavalne objekte. V Kamniku zaostajamo na tem področju že več desetletij.

Učni načrt športa v osnovni šoli, ki ga je sprejel Strokovni svet RS za splošno izobraževanje (21. seja, dne 12. 11. 1998), določa, da mora osnovna šola znotraj rednega pouka športa organizirati 20-urni tečaj plavanja v 2. ali 3. razredu. Cilj tečaja plavanja je, da so po končanem tečaju vsi učenci prilagojeni na vodo in preplavajo 25 metrov. Vsak učenec naj bi se naučil vsaj ene izmed tehnik plavanja.

Šole v kamniški občini rešujemo to obvezo na različne načine. V veliki meri nam je v pomoč bazen v CIRUS-u, ki je primeren po merah in globini vode predvsem za terapevtske namene in zgolj z velikimi prilagoditvami ustreza za tečaje plavanja, ki jih izvajamo. Za prilagajanje na vodo in učenje čistih neplavalcev zadostuje potrebam, za vse nadaljnje korake v procesu učenja plavanja pa ta bazen ni ustrezen. Država namenja nekaj sredstev za izvedbo plavalnega opismenjevanja, ki zadoščajo za pokritje stroškov najema bazena.

Druga oblika je izvajanje programa plavanja v obliki športnih šol v naravi. Šole gostujejo v objektih bodisi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti ali pa na drugih lokacijah, kjer imajo ustrezne pokrite bazene. Stroški izvedbe tečaja v tej obliki v pretežni meri pade v breme staršev (bivanje, prevoz).

Mislim, da je skrajni čas, da tudi Kamnik pridobi objekt, ki bo omogočal izvedbo vseh programov, ki so opredeljeni v učnih načrtih za osnovno šolo. S tem bodo imeli naši otroci enake pogoje za pridobivanje plavalnih veščin kot otroci iz krajev, kjer imajo primerne plavalne objekte. V Kamniku zaostajamo na tem področju že več desetletij.

Za boljše delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information